Radio Zendamateur PA3BJK

Geschiedenis

Eind jaren 70 kreeg ik een kinderportofoon op 27 MHz om met mijn broer te praten. Wij woonden nog bij mijn ouders.
Toen begon ik andere mensen ook op deze frequenties te horen praten en begon ook met hen te praten.
Ik was toen nog maar 16 jaar oud. Natuurlijk had die porto niet veel vermogen, misschien een paar 50 mW dus begon ik mijn ouders te vragen of ik een echte zender kon krijgen. Dat vonden ze niet leuk, maar wat ze voorstelden was wel zo om contact op te nemen met een oom van mij die ook radio-uitzendingen deed. Dus op een avond gingen we naar hem toe en hij liet mij zijn ‘radioshack’ zien. Hij was een HAM-radioamateur met de roepnaam PA0XRU en vertelde mij wat dit betekende.

Eenmaal weer thuis werd er een ontvanger (De CUNA) gekocht om zo op de zendamateur frequenties te luisteren.
Om signalen te ontvangen was ook een antenne nodig, die heb ik samen met mijn vader gebouwd, de HB9CV.

Onze eerste ‘shack’ was een hoekje in de woonkamer van de drive-in woning op Wijdschild in Gorinchem.
Op de foto zijn o.a. een scoop, frequentie gever, een HF ontvanger BC312 en een geplastificeerde QRA locator kaart van Nederland zichtbaar.

Na kennis gemaakt te hebben wilde ik dat ook doen en begon de technische en theoretische onderdelen te leren die nodig waren om een licentie te krijgen. De eerste licentie was D-niveau zoals we die toen hadden, slechts 6 zenders op FM vanaf 145.250 Mhz naar 145.400 Mhz zonder het telexkanaal 145.300. Ook het vermogen bedroeg ​​niet meer dan 10 Watt.
In 1979 slaagde ik voor mijn D examen en kreeg ik de roepnaam PD0GGU en begon veel QSO’s te maken op deze frequenties.

Naast de HB9CV voor horizontale polarisatie werd ook een J-antenne gebouwd en op de gevel geplaatst.

De eerste QSL kaarten werden ontvangen en trots op de muur gespeld. Een paar belangrijke zijn hier op de foto te zien.
PA0XRU (Jos) is de oom die mij kennis heeft laten maken met het HAM radiozendamateurisme.
PD0DBK is de amateur die achter in onze wijk woonde en waar ik menig uurtje ben geweest om mee te luisteren met zijn verbindingen.
PE0JOK (Joop) is ook een zendamateur die mij veel heeft geleerd en tevens een computer liefhebber was van de ACORN ATOM.
PE0EMC (Peter) was ook een zendamateur die mij samen met Joop veel hebben geleerd.

Met PE0JOK ben ik ook meegeweest bij een demonstratie in het zwembad te Sleeuwijk.

Maar na een tijdje wil je natuurlijk meer en begin je te leren voor het volgende niveau, de C licentie. De volle 2 meter band en 70 cm kwamen in beeld. Met de roepnaam PE1FMK heb ik veel SSB verbindingen (QSO’s) gemaakt op 2 meter.
Mijn vader, moeder en broer werden ook HAM-radioamateurs. Alleen mijn zus niet, zij verbleef op de 27Mhz (middels een bakkie, zoals dat werd genoemd).

Tijdens mijn C-licentie ben ik samen met mijn vader bij de DEC (Dordtse Electronica Club) lid geworden en ben ik telegrafie (CW of morse) gaan leren, wat nodig was om een ​​volwaardige radioamateur te worden. Wij zijn beiden geslaagd voor het CW examen en ik heb de roepnaam PA3BJK gekregen.
Ik werd actief met morse (CW), Telex (RTTY) en Phone (SSB,FM).
Ongeveer in 1982 kwam de eerste microcomputer de shack binnen en begon ik mijn focus meer op de computer te richten en verwaarloosde ik het zenden.
Na het zien van de film ‘War Games”, waarin een jonge man via een inbel modem met een grote computer zijn ontdekkingen deed, werd ik geinspireerd om ook iets met een computer en modems te doen. Eerst klein op de ZX81 een mini BBS en later op grotere systemen.
Vanzelf dat de computer ook zijn intrede deed bij het zendamateurisme en zo ontstond ‘Packet Radio’, waarmee middels audio tonen via de zender gesprekken gevoerd konden worden en zelfs een soort mail systeem gebruikt kon worden.
Naast het zendamateurisme had ik een tweede grote hobby, namelijk het BBS systeem, genaamd ‘Explocom’.

Mijn gezinsleden zijn niet meer actief vanwege Silent Key, of hebben geen interesse meer.

PD0GGU (1979 – 1980)
Ik zat op de MAVO in Gorinchem toen ik mijn licentie D haalde. Via die school heb ik ook mijn eerste zelfgemaakte QSL kaart laten drukken.
Helaas heb ik daar geen exemplaar meer van in mijn bezit. Het behalen van dit examen heeft mij wel inzicht gegeven in de techniek.
Naast het studeren, zenden, speelde ik ook viool, tenminste ik volgde lessen in Dalem.
Het was dan ook mijn doel om via de HAVO naar het conservatorium te gaan om daar een violist te worden.
Van de MAVO-4 ben ik naar HAVO-4 gegaan. Dat bleek toch pittiger dan gedacht en viel niet mee.

Daarbij veranderde mijn intresse en werd techniek of computers belangrijker dan het viool spelen.
Na een jaar HAVO ben ik over gegaan naar de Christerlijke MTS in Dordrecht waar ik de richting Elektronica ging studeren.

PE1FMK (1980)
Tijdens mijn studie op de MTS ben ik door gaan leren voor de C-licentie. Ik moest meer techniek en radio kennis leren maar ook de regels of machtingsvoorwaarden die ten opzichte van de D-licentie veel uitgebreider waren. Uiteindelijk ben ik geslaagd en kon ik met deze machtiging alles doen vanaf 144 Mhz naar boven in frequentie. Ook alle soorten van communicatie waren mogelijk, niet alleen FM.

Op de MTS heb ik ook nog een demonstratie gegeven wat het zendamateurisme inhield.

PA3BJK (1980 – )

Uiteindelijk was ons antenne park op het dak van onze woning in Wijdschild Gorinchem uitgebreid met een gestackte 2 meter beam, een HF FB13 dipole, een draad dipole over het gehele blok voor 40 en 80 meter en wat vertikale antennes. Alles stond op een mast welke getuid was. Desondanks is het topgedeelte een paar maal naar beneden gekomen tijdens zware stormen.

Op deze foto staat links de ICOM IC-240 2 meter zendontvanger, de eerste zender die gekocht is toen de D-licentie was gehaald.
Het toetsenbord was voor telex verkeer (weet het niet zeker meer). De microfoon met display was een MTS elektronica bouw project.
Onder het toetsenbord hangt de CUNA 2 meter ontvanger. Het stukje groen van een QSL kaart was de eerste QSL kaart die ontworpen was door Rick, PD0GGU op de MAVO in Gorinchem.

Ook op vakanties ging de zender mee. Hier zie je PD0GGU actief in Oostenrijk.

Een beetje slechte kwaliteit foto maar hier zie je de Kenwood TS-520 in de achterbak van de auto op vakantie.

De shack zoals hij was in de jaren 90. Links één van de twee telex machines. Daarnaast de Kenwood TS520 met extern VFO, frequentie display en luidspreker.
Bovenop de TS520 een zelfbouw SSTV omvormer. Op het display de zelfbouw module voor de ‘paddle of keyer’. De werking van deze module nooit terug gevonden in een software pakket, helaas. Op de luidspreker met blauw front een omgebouwde 27 MHz zender voor de 10 meter band (28 MHz). Daarnaast de bekende BC312 HF ontvanger. De middelste plank, links de speech processor, de bediening van de HAM IV rotor, een zelfbouw MTS project RTTY (Telex) decoder en zender en twee frequentie meet apparaten. Op de bovenste plank het beeldscherm links is voor de SSTV beelden. Daarnaast een 2 meter all-mode zendontvanger.
Er is ook zichtbaar de printer, een omgebouwde ZX81 waarover ik in een ander deel meer over zal vertellen.

Op deze foto zie je rechts de 2de telex machine. Deze had wat mij betreft de voorkeur en was een mechanisch hoogstandje.
Verder veel meetapparatuur, weerstand en condensator banken en veel naslagwerken.

In 1998 heb ik het ouderlijk huis verlaten en ben op mijzelf gaan wonen. In het begin had ik geen antenne opgezet en was er ook geen ruimte voor een shack.
De radio activiteit was laag, mede ook omdat ik inmiddels met Hi-end audio bezig was, servers voor webhosting en zelfs een donkere kamer voor fotografie.

Later is de FB-13 met HAM-IV rotor op de zolder geplaatst waarmee ik wel een aantal verbindingen heb gemaakt.
Maar de activiteit is altijd laag gebleven vanwege andere hobbies en het stichten van een familie met mijn echtgenote die ik in 1990 heb getrouwd.


In 2015, toen de kinderen al lang het huis uit waren, hebben we onze woning verkocht en zijn een tijd in een camper verbleven. Vanuit die omgeving heb ik mobiel nog wel wat verbindingen gemaakt, met name via PSK31.

In 2020 hebben we onze huidige woning gekocht en zijn daar permanent in 2022 gaan wonen. In 2023 heb ik uiteindelijk een N-FED langdraad voor 10, 20 en 40 meter
laag boven de grond (op ongeveer 3 meter hoogte) geplaatst in een soort J-vorm en sindsdien ben ik weer meer actief, met FT4 en FT8 digitale communicatie.
Telegrafie wil ik ook weer graag oppakken maar dat kost tijd om weer op snelheid zonder aarzelen te kunnen nemen.
De antenne doet het niet slecht. Daar waar ik verwacht had niets te kunnen doen (bomen, laag bij de grond etc.) blijken er toch verbindingen met Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Europa, Rusland, Indonesië, Japan, etc mogelijk te zijn. En dat met maximaal 40 Watt aan HF vermogen.
Maar dat is wel dank zij deze FT4 en FT8 communicatie. De software is zo goed dat zelfs in de ruis nog communicatie mogelijk is, iets dat met het gehoor nauwelijks is waar te nemen.

De huidige configuratie (RIG):

Kenwood TS-850AT
Yaesu FT-857e
HP laptop met WSJT-X software
N-FED longwire antenne voor 10, 20 en 40 meter
Hustler Mobile Antenna voor de andere banden (niet permanent opgesteld).

Scroll naar boven