EXPLORER/85

Bron: https://drive.google.com/file/d/17POw9l7843fRJUclLVNJD-0RjJ85aWDN/view

Nadat het begin van een Bulletin Board System (BBS) op de ZX81 was geprogrammeerd, wilde ik een groter systeem hebben om een BBS op te kunnen laten draaien. Op een rommelmarkt voor Radio Zendamateurs in Den Bosch kwam ik een mooie blauwe kast tegen met een EXPLOROR/85 moederboard, 1 maal een 8″floppy drive tegen.
De processor was geen Z80 maar de voorloper hiervan, de 8085-A met als operating systeem CP/M. En daar was ook BASIC beschikbaar en een assambler.

Op de foto links is de Explorer ( met de 2 zwarte draaiknoppen). Links daarvan toen nog 1 8″inch drive met voeding daarop.
Het toetsenbord zie je nog net naast de ZX81 staan. Deze computer heeft geen video kaart en alles moest serieel via een terminal bekeken worden. Overigens is op deze foto ook nog de originele ZX81 thermische printer op de andere monitor te zien.

Deze terminal is gebruikt als HMI interface met de EXPLORER.

Dit is het binnenwerk van de 8″inch floppy drive.

Het zelfbouw modem om in en uit te kunnen bellen naar BBS systemen. Dit modem kon de baudrate 300/300 en 1200/75 aan.

Manual EXPLORER: https://www.hartetechnologies.com/manuals/Netronics/Netronics_Explorer85_B.pdf

Het binnenwerk van de computer.
De blauwe print is een real-time klok volgens Elektuur April 1985, zie https://drive.google.com/file/d/1zuJcefc2l66bsdWkQKVhONm-Zi7QHwFA/view blz 68.
Deze werd gebruikt om het BBS systeem wat hierop zou komen te draaien exact op tijd te kunnen laten lopen.

Later is er een tweede 8″inch drive gekocht en zijn ze samen in een behuizing geplaatst.

Zo, dit was alle hardware om het BBS systeem EXPLOCOM te kunnen laten draaien.

De software van EXPLOCOM is helemaal door mijzelf geschreven en bevat een combinatie van BASIC en machinetaal.
Het afhandelen van de seriele communicatie met het modem werd in machinetaal geschreven terwijl de afhandeling van de pagina’s en het zoeken op de 2 schrijven naar de pagina’s, geschreven is in BASIC.

In eerste instantie was het BBS monochrome, er werden geen kleuren gebruikt en was de modemsnelheid 300/300 (Zend/Ontvangen) baud.
Maar toen kreeg ik kennis van het Viditel systeem (https://www.pcactive.nl/update/8879-viditel,-het-vergeten-internet_) dat door KPN werd gehost. Daar werden wel kleur codes meegestuurd en werd ook een hogere baudrate gebruikt, namelijk de 1200/75.
Ik heb toen bij KPN het protocol opgevraagd en kreeg deze keurig thuis gestuurd. Hiermee kon ik EXPLOCOM ombouwen zodanig dat het systeem ook kleuren kon gebruiken en de snelheid hoger kwam te liggen.

Eerst was het BBS beperkt beschikbaar omdat we maar 1 telefoonlijn hadden thuis. Later heb ik een eigen nummer aangeschaft en kon het BBS 24/7 online zijn.

In het computerblad MSX heeft EXPLOCOM met de volgende tekst gestaan (https://archive.org/details/msxcomputermagazine/msx_computer_magazine_16/page/n9/mode/2up blz 10):

Explocom is de naam van een 
BBS, dat in principe voor ie- 
dereen toegankelijk is. Het 
systeem is alleen bedoeld als 
elektronisch prikbord. Het 
MSX-aanbod varieert dus van 
dag tot dag. 01830 - 30406, al- 
leen tussen 20.00 en 22.00 uur!

Het BBS systeem EXPLOCOM was gratis en men kon zich aanmelden om een user en password te krijgen.
Het was een van de active BBS systemen in Nederland maar gaande de tijd kwamen er grotere systemen die ook lidmaatschap geld begonnen te vragen.
Tevens constateerde ik dat het taalgebruik en de berichten steeds ruwer en onaangenaam werden waardoor ik mijn passie voor deze hobby verloor en op een gegeven moment de stekker letterlijk uit het stopcontact heb getrokken en het BBS systeem nooit meer heb laten draaien.

Scroll naar boven