Sinclair ZX81

In 1982 deed de eerste computer haar intrede in onze woning. Het was een Sinclair ZX81 met een 2k RAM geheugen, de Z80 microprocessor en BASIC als taal. Programma’s kon je laden of opslaan middels een cassette bandje (audio), wat veel tijd in beslag nam en als je geluk had, ook de eerste keer goed geladen werd. Het duurde niet snel voor er een RAM uitbreidingsmodule van 16 kB werd gekocht die middels een niet zo beste connector aan de achterzijde aangesloten kon worden.

Omdat de vebinding met het geheugen niet optimaal was, en ik eigenlijk ook liever een normaal toetsenbord wilde hebben, heeft mijn vader een nieuwe kast gemaakt
waarin we de print van de ZX81 konden plaatsen met een gewoon toetsenbord. Om de uitbreidingsmodule te kunnen plaatsen hebben wij een eigen bus gemaakt om zo toekomstige kaarten en de huidige RAM module te kunnen aansluiten.

Op bovenstaande foto is de printplaat van de ZX81 gedeeltelijk zichtbaar. Bovenlangs is de bus extender kaart (home-made) met busdrivers zodat rechts een printplaat met universele connectoren geplaatst kon worden.
Op de foto is zichtbaar van rechtsboven naar onderen:
Een kaart met daarop de twee uitgevouwen printplaten van de 16 kB ram module van Sinclair.
Twee kaarten, gebouwd volgens het artikel in maart 1983 https://drive.google.com/file/d/17POw9l7843fRJUclLVNJD-0RjJ85aWDN/view met 8 e-eprom 2kB modules.

Helemaal onderin (tegen de achterwand van de kast) is de VDU kaart geplaatst: videokaart: https://site.acornatom.nl/hardware/video-boards/elektuur-80-kolomskaart/.

Om al deze kaarten te kunnen laten werken heb ik veel software moeten schrijven. Omdat de standaard aanwezige ROM alleen BASIC ondersteunde heb ik in Engeland de ROM ASMIC gekocht en laten overkomen.

Snapshot uit archief https://archive.org/details/your-computer-magazine-1983-03/page/n73/mode/2up

Deze nieuwe ROM werd middels een ‘piggyback’ samen met de originele ROM op het moederbord geplaatst zodat ik middels een schakelaar de BASIC of de ASSEMBLER ROM kon selecteren.
Ik heb toen hoofdzakkelijk in ASSEMBLER geprogrammeerd. Één van de software routines was geinspireerd door de ACORN ATOM computer. Daar was namelijk de mogelijkheid om zelf gemaakte routines in een geheugenblok op te slaan en deze middels de opdracht ‘*naam routine’ te kunnen aanroepen en deze routine te laten uitvoeren. Daar heb dankbaar gebruik van gemaakt en vele software routines op die manier in de ZX81 beschikbaar.
Een ander belangrijk stuk software was het activeren van de videokaart zodat ik eindelijk een normale monitor kon aansluiten met 80 karakters op een regel.
En ja, printen van software was natuurlijk in het begin alleen mogelijk via de originele printer met thermisch papier.
Dat kon en moest anders. Omdat wij als zendamateurs twee telex machines hadden staan bedacht ik dat deze mooi gebruikt konden worden als printer. En dus hiervoor ook een routine geschreven zodat mijn listings van softwarecode voortaan op de telex geprint konden worden.

Geïnspireerd door de film ‘Wargames’ uit 1983 (https://www.youtube.com/watch?v=TQUsLAAZuhU) waarin een jongeman via een modem inbelt bij een grote computer, wilde ik een omgeving programmeren waar vanaf buiten ingebeld kon worden om zo teksten achter te laten voor anderen (voorloper internet).
Daarvoor heb ik een modem gebouwd. Deze was ingesteld op 300/300 baud. Dat platform heeft gedraaid maar omdat de ZX81 te weinig opslag ruimte had, ben ik gaan kijken naar een ander systeem.

Helaas heb ik de ZX81 niet meer en zijn dit foto’s die ik nog van deze computer heb.

Het was geen gelikte kast maar deed wat het moest doen. Boven het toetsenbord zichtbaar zijn LED’s die mij in staat stelde om een waarde in de ACCUMULATOR zichtbaar te maken (DEBUGGING).
De ZX81 is uiteindelijk afgevoerd toen wij in 2015 onze woning hebben verkocht.

Scroll naar boven