Mijn vader J.C. van Rutten en moeder H.M. van Rutten hebben heel veel tijd en geld gestoken in het uitzoeken van onze stamboom. Niet alleen van onze directe familie maar ook die van aangetrouwde familie.
Pa was altijd al belangstellend in zijn voorouders en hoe de relatie tussen grootouders etc waren.
Na mijn beleving is het onderzoeken van de stamboom begonnen door een perkament dat hij ooit gekocht heeft.
Om te begrijpen wat daar op stond moest hij zich verdiepen in het oud Nederlands en ook in de tijdgeest van toen.
En om het document te doorgronden moesten er natuurlijk archieven bezocht worden.
Toen wij een PC-XT gekocht hadden, kreeg ik een stamboom programma dat draaide op FoxPro (https://en.wikipedia.org/wiki/FoxPro). De software was voor onze stamboom niet geschikt en begon het aan te passen. Uiteindelijk hebben we middels het programma veel kunnen doen qua onderzoek.
Pa vooral, maar ook Ma zijn diverse archieven in Nederland, maar ook in Duitsland afgereisd om gegevens te zoeken. Soms kwamen ze met enorme hoeveelheden microfilms terug waarvoor ook een apparaat gekocht moest worden om deze films te kunnen bekijken. Het ouderlijk huis lag letterlijk vol met films, kopieën en notitie’s.

Hier zit pa met Gerliza achter de computer om gegevens van personen in te voeren. Op het scherm is het stamboom programma zichtbaar.
Later, doen Windows zijn intrede had gedaan en ik zelf ging hosten, zijn we overgestapt naar PhPGedView (https://en.wikipedia.org/wiki/PhpGedView).
Dat had het voordeel dat we ons onderzoek konden delen met familie en andere onderzoekers. Pa was daar in eerste instantie niet voor maar doen eenmaal de voordelen zichtbaar waren is hij toch enthousiast geworden. Het systeem draaide in eerste instantie voor ons, want middels een trage internet verbinding was het niet echt comfortabel om onderzoek te doen. En omdat we het zelf in beheer wilde houden, hebben er bewust niet voor gekozen het op een hostingsite te plaatsen.
Er waren aardig wat onderzoekers actief op onze website en met een login konden allerlei gegevens worden bekeken.
Doordat de privacy wetgeving werd aangescherpt moest de data van mensen die nog leven afgeschermd worden. Op 4 maart 2017 hebben wij besloten dat onze genealogie website niet meer openbaar te bereiken is en zijn alle gebruikers verwijderd.
Tot op vandaag is de website nog wel operationeel en door ons te gebruiken als naslag werk. Omdat Pa en Ma inmiddels zijn overleden wordt de data niet meer aangevuld noch wordt de data verder onderzocht en aangepast, indien nodig.
Hoewel ik veel tijd heb gestoken in de software, het hosten van de PhpGedView omgeving, heb ik op dit moment niet de motivatie om verder te gaan met het onderzoek.
